Чорнухи

Чорнухи (рус. – Чернухи) – селище міського типу у Полтавській області, районний центр.

Пам’ятки селища Чорнухи Полтавської області

Пам'ятки в Чорнухах. Меморіальна садиба Г. Сковороди
Пам’ятки в Чорнухах. Меморіальна садиба Г. Сковороди
Меморіальна садиба Г. Сковороди

Насправді, будинок, в якому народився Г. С. Сковорода, до наших днів не дійшов. І до 250-річчя Григорія Савича теж, тому до згаданого ювілею в Чорнухах відбудували просто типову для цих місць того часу селянську хату з господарськими будівлями і так в Чорнухах з’явилася нова визначна пам’ятка – меморіальна садиба Г. С. Сковороди. Можна увійти всередину і оглянути характерну для 17-го століття обстановку в хаті.


Пам'ятки Чорнух. Літературно-меморіальний музей Г. Сковороди
Пам’ятки Чорнух. Літературно-меморіальний музей Г. Сковороди
Музей Г. Сковороди

Музей відкритий в 1972-му році до 250-річчя Г. С. Сковороди. До 290-річчя цю пам’ятку Чорнух вирішили оновити. Але грошей вистачило тільки на те, щоб прибрати наявну в розпорядженні музею експозицію і зробити ремонт всередині. А потім фінансування заглохло, тому працівники музею сидять зараз (травень 2014) в порожньому оновленому приміщенні за закритими дверима :-(. Але можна купити буклет з фотографіями експонатів :-).


Цікаві місця в Чорнухах. Горлова гора
Цікаві місця в Чорнухах. Горлова гора
Горлова гора

На околиці села Чорнухи колись давно проходив торговий шлях. За переказами, на цьому місці маленький Грицько Сковорода любив зустрічати чумаків, які поверталися з Криму з поїздок за сіллю. Хтось із них і подарував майбутньому філософу і музиканту сопілку і дав перші уроки гри. З тих пір Сковорода не розлучався зі своїм улюбленим музичним інструментом.


У Чорнухах є ще й інші пам’ятки та цікаві місця: нова Покровська церква, пам’ятник афганцям, «Курган Скорботи» з пам’ятним знаком жертвам голодомору, меморіальний комплекс загиблим у Другій Світовій війні, Галерея мистецтв. Збереглися старі будівлі: міністерська школа і кам’яний будинок купця Дятлова.